Hallo!

Laatst was ik met mijn vriend op vakantie in het pittoreske Krakau in Polen. Eerder publiceerde ik al deze post over leuke restaurants, vandaag ga ik jullie meer vertellen over dingen die je er kan doen en zien. Er is een hoop te doen in en om Krakau dus je kan hier zeker een flink aantal dagen spenderen zonder je te vervelen. De meest leuke en bijzondere dingen die wij gedaan hebben heb ik voor je op een rijtje gezet:

Ronddwalen in Kazimierz

Mijn favoriete wijk in Krakau is deze oude Joodse wijk. In de 19de eeuw was hier een echte Joodse gemeenschap, waar abrupt een einde aan kwam tijdens de tweede wereldoorlog. De Joodse bevolking moest verhuizen naar het getto in de nabijgelegen wijk Podgorze en Kazimierz raakte in verval. Het stadsdeel kwam opnieuw in de belangstelling te staan na de film Schlinder’s List. Nu is het een hippe wijk waar trendy eetcafés langs oude synagoges staan, wat een unieke mix van nieuwe en oude cultuur biedt.

CCO_9608.jpg

Een van mijn favoriete momenten in Krakau vond plaats op het plein aan Szeroka street, waar je ’s avonds op de verwarmde terrassen naar live Klezmer muziek kan luisteren. Overdag is dit plein ook erg leuk om te bezoeken, ga vooral langs de oude Joodse boekenwinkel die tussen de restaurants in ligt. Kazimierz staat daarnaast bekent om de grote hoeveelheden street art en de zapiekanka (soort pizzabroden) die je kan halen bij een van de tentjes aan Plac Nowy.

Een lekker ontbijt haal je bij Alchemia Od Kuchni (onderstaande gepocheerde eieren met spinazie en tomaat, laat je niet afschrikken door de lelijke buitenkant van het restaurant) en dineren kan je bij het moderne Plac Nowy 1.

CCO_8798.JPG

Wawel heuvel met kathedraal

De Wawel heuvel staat centraal in het centrum van Krakau. Je kan kaartjes kopen om het kasteel te bezoeken, maar het is ook erg de moeite waard om over de heuvel te lopen en het plein middenin het kasteel te bekijken. (Wij waren net na sluitingstijd van de tours in het kasteel pas aan komen lopen, dus ben op tijd als je hier graag naar binnen wil). Wij wilden eigenlijk graag het vuurspuwende drakenbeeld zien, gebaseerd op de legende dat er tijdens de Middeleeuwen een draak in de heuvel woonde. Gelukkig was er naast het drakenbeeld nog volop te zien en we hebben ons zeker niet verveeld tijdens ons bezoek aan de Wawel heuvel.

CCO_9115.JPG

Wil je graag meer weten over de Wawel heuvel en Wawel kathedraal? Kijk dan eens op deze site, hier vind je ook informatie over de prijzen van de tours.

Rynek Glówny

Rynek Glówny ofwel de Grote Markt van Krakau is een van de oudste en mooiste marktpleinen van Europa en in 1978 als werelderfgoed erkent. Op dit grote marktplein is van alles te doen. In het midden van het plein vind je de lakenhallen, waarin je de meest diverse souvenirs kan kopen. In de hoek van het plein bevindt zich de prachtige Mariakerk, die naar horen zeggen ook aan de binnenkant de moeite waard is.

Wij besloten om de wereld onder het plein te verkennen, in het ondergrondse museum Rynek Underground. Tickets koop je bij de westzijde van de lakenhallen. De ingang vind aan je de andere kant van de hallen. Voor dit museum zijn er op het plein 5 jaar (!) lang archeologische opgravingen gedaan. Als student betaal je maar 18 zloty (4 euro) voor dit museum. Niet-studenten betalen trouwens 80 cent meer, dus daarvoor hoef je het ook niet te laten.

In het ondergrondse museum wordt de wereld van de middeleeuwen nagebootst met zowel virtuele als niet virtuele elementen. Zo staan er bijvoorbeeld huizen en is er een begraafplaats, maar zijn er ook allerlei filmpjes en projecties te zien. Wij vonden het erg de moeite waard.

Bovengronds is het een aanrader om een van de terrassen met heaters op te zoeken en daar een lekkere cocktail te drinken met het fenomenale uitzicht over het plein.

CCO_9535.jpg

Naast de drie bovengenoemde plekken zijn ook het Schlindlermuseum, de wijk Nowa Huta (communistische wijk) en de botanische tuinen in Krakau het bezoeken waard.

Buiten Krakau heb je Auschwitz-Birkenau, een concentratiekamp uit de Tweede Wereldoorlog. De wreedheden die hier hebben plaatsgevonden zijn niet in woorden uit te drukken en het is een heftige ervaring om hier rond te lopen. Desondanks is het wel erg leerzaam en laat het een onuitwisbare indruk na over deze periode. Ik raad je aan om als je hier naar toe wil gaan de stadsbus te pakken en er een hele dag voor uit te trekken.

Buiten Krakau zijn de Zoutmijn van Wieliczka en het natuurgebied Ocjow ook de moeite waard (let op dat je de goede bus pakt!).

Liefs, Kelly

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s