Hallo!

Een paar maanden geleden ben ik met mijn vriend een paar dagen naar het mooie Krakau in Polen geweest. Helaas heb ik nog geen tijd gehad om de allerleukste plekken in Krakau met jullie te delen, maar in de kerstvakantie heb ik (eindelijk!) wat meer tijd om te schrijven. Ik heb 3 leuke foodhotspots op een rijtje gezet, variërend van een vegetarisch restaurant in een oude fabriekshal tot een studenten-buffetbar. Klaar voor?

Veganic

Dit restaurant is een van mijn lievelingsplekken uit deze post. Je vind deze hippe foodspot in het complex Tytano. Tytano bestaat uit 15.000 vierkante meter, grotendeels volgebouwd met oude fabriekspanden. Een van de meest bezochte tentjes in deze hallen is dit vegetarisch/veganistisch restaurant. Ik had veganic al een tijdje op mijn lijstje staan en we hadden vantevoren gereserveerd vanwege de verwachte drukte. Het zat aardig vol, dus hier hadden we zeker geen spijt van. 🙂

CCO_9218.JPG

Vanwege de grote keuze besloten we om 2 voor- en 2 hoofdgerechtjes te delen. Voorgerecht 1 was brood besmeerd met baba ganoush (een auberginesmeersel), zatar en granaatappelpitjes. Ik vond het erg geslaagd, Frits iets minder. Voorgerecht 2 waren polentafrietjes met verse kruiden, deze vielen bij ons beiden in de smaak.

De hoofdgerechten bestonden uit gevulde tortellini met een paddenstoelensaus en een smeersel van pompoen en gnocchi met een pesto van boerenkool, cashew noten, zongedroogde tomaat en vegan parmezaan. Waarschijnlijk haalt meer dan de helft van degenen die dit lezen op dit moment vol afgrijzen zijn neus op, maar ik zweer dat deze gerechtjes echt heerlijk(!) waren. De tortellini waren goed gevuld en het pompoensmeersel was zo goed dat ik het van mijn bord af wilde likken. Daarnaast had ik nooit verwacht dat pesto van boerenkool lekker kon zijn, maar oh boy I was wrong.

CCO_9178.JPG

Terugdenkend aan dit restaurant krijg ik weer spontaan honger, beloof me dat je hierheen gaat als je Krakau bezoekt. Er zaten (behalve ons natuurlijk) geen toeristen, maar alleen maar locals bij Veganic. Daarnaast eet je hier voor echte ‘Krakause’ prijzen, wij waren met z’n tweetjes inclusief drankjes rond de 30 euro kwijt.

ul. Dolnych Młynów 10  31-124 Kraków

Chimera

Ben je een beetje aan de bodem van je portemonnee toegekomen? Bij Chimera schep je voor 5 euro je bord helemaal vol met lekker eten. Je kan kiezen uit verschillende warme en koude gerechten, waaronder gehaktballetjes, quiche en pastasalade. Nadat je je bord vol hebt laten scheppen met 5/6 verschillende gerechten (inclusief toetje) reken je af en loop je door naar het knusse restaurant om een plekje te vinden.

CCO_9486.jpg

Mijn favoriet was een broccoli-quiche en Frits vond de pastasalade erg lekker. Het enige nadeel was dat sommige gerechtjes een beetje lauw waren in plaats van warm, maar voor 5 euro p.p. vonden we dat dikke prima. Je kan daarnaast onbeperkt gratis brood pakken uit het broodmandje naast de bar.

Wil je Krakau lekker studentikoos beleven? Ga dan vooral naar Chimera, de prijs-kwaliteit verhouding is echt super. 🙂 Let wel op dat je het goede restaurant binnenloopt en niet de trap afgaat, daar is het namelijk een stuk minder leuk en veel duurder.

ul. Sw. Anny 3Krakau 31-008 

Starka

Het meest Poolse restaurant wat we bezocht hebben is restaurant Starka. Een klein, knus, drukbezocht restaurant met maar een paar tafeltjes. De bediening is ontzettend vriendelijk en de menukaart ontzettend Oostblok (love it). Denk aan haring tartaar, rode bietensoep en pork knuckle. Wij vielen echter niet voor de eerder genoemde gerechtjes, maar kozen als voorgerechtjes de Russische Pierogi (dumplings) en een gerechtje met gesauteerde wilde paddenstoelen. De pierogi’s waren gevuld met kaas en aardappel en smaakten erg goed. De held van de voorgerechten waren echter toch de verrukkelijke paddenstoelen.

CCO_9572.jpg

Als hoofdgerecht koos Frits de Pork Sirloin gevuld met pruim en omhuld in bacon. Dit gerechtje werd geserveerd met een wortelmousse met een cognac-pepersaus, gegrilde schapenkaas, cranberrydip en gegrilde groenten. Ik ging voor met noten gepaneerde gegrilde camembert met cranberrydip, aardappeltjes uit de oven en gegrilde groenten. Mijn gerechtje smaakte ontzettend goed, maar dat van Frits overtrof alles. Ik heb nooit geweten dat wortelmousse lekker kon zijn, maar deze was echt verrukkelijk. Het vlees heb ik als vegetariër niet geproefd, maar volgens Frits smaakte dat ook top.

CCO_9597.JPG

We sloten het dinertje af met een glaasje speciale wodka (ze hebben hier heel veel smaakjes) en gingen voldaan naar huis toe. Starka is iets duurder dan de twee bovenstaande restaurants, maar zeker de moeite waard.

ul. Jozefa 14 Krakow

 

 

Nog niet uitgegeten? Kijk dan ook eens bij Plac Nowy 1 of haal een ontbijtje bij Alchemia Od Kuchni.

Liefs, Kelly

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s