Heey!

Morgen is het dé Feestdag van het Jaar in Leiden : het Leids Ontzet. Dat betekent de nacht ervoor dansen op de muziek van Barry Badpak en de dag erop wittebrood, haring en hutspot eten. Als goed ingeburgerde Leidenaar doe ik hier natuurlijk aan mee en deel ik graag het recept van de hutspot die ik vandaag met mijn huisgenoten heb gemaakt met jullie. Het is super simpel en de uienjus maakt het heerlijk smaakvol, I promise.

Je hebt nodig voor 4 personen : 1,5 kg aardappelen, 1/2 pakje roomboter – 4 eetlepels balsamicoazijn – peper en zout – 1 kg wortel – 4 rode uien – 1 witte ui – 200 ml melk – 1 blokje runderbouillon

Stap 1 : Schil de wortels en aardappelen en snijdt ze in kleine stukken. Pel ook de ui en snijdt deze in ringen. Mik hierna alles in een héle grote pan met water en breng dit aan de kook. Ik voeg zelf altijd nog wat zout aan het kookwater toe. Laat dit sudderen voor ongeveer 25 minuten.

Stap 2 : Snipper de rode ui en bak deze met een klontje boter aan in een diepe koekenpan. Als de ui mooi bruin is voeg je 5 eetlepels balsamicoazijn toe en laat je dit ietwat inkoken. Laat vervolgens nog een klontje boter smelten en voeg tot slot nog 500 ml water en een blokje runderbouillon toe. Laat dit soepje op hoog vuur inkoken tot een dikke jus.

Stap 4 : Vlak voor je jus klaar is giet je de pan met groenten af en roer je hier de overige boter en melk doorheen. Stamp alles goed fijn met een pureestamper (een paar klontjes zijn niet erg). Dien de stamp op samen met de jus en strooi er naar smaak nog wat zout en peper overheen.

Smakelijk! Ga jij ook Leids Ontzet vieren?

Liefs, Kelly

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s