Hoi allemaal!

Vandaag ga ik jullie uitleggen hoe je de lekkerste sushi maakt. Een tijdje terug heb ik een sushi workshop gevolgd van Kookeshi in het museum van Volkenkunde. Gisteren ben ik dan ook met mijn nieuw opgedane kennis aan de slag gegaan om creatieve sushi te bedenken. Je bent lekker een paar uur bezig, maar dan heb je ook wat ;). Ik geef eerst een algemeen basisrecept voor de rijst en hoe je de vulling erin moet rollen, naderhand geef ik 5 variaties.

IMG_20170730_195731348

Je hebt voor 4 personen nodig : 500 gram sushi rijst – 700 ml water – 140 ml mirin (Japanse rijstazijn) – 80 gram suiker – 20 gram zout – 1 pakje norivellen – bamboematje

Stap 1 : Heel belangrijk is dat je de rijst goed wast, was de rijst met stromend koud water totdat het water niet meer melkachtig kleurt. Raak niet gefrustreerd als het lang duurt, dit proces duurt minstens een kwartier. Was de rijst ook niet te ruw, want dan breek je de korrel. Na het wassen laat je de rijst 10 minuten weken in koud water.

Stap 2 : Kook de rijst. Laat de rijst eerst 8 minuten koken en daarna nog 10 minuten sudderen, hierna kan je de rijst afgieten. Terwijl je de rijst kookt kan je ook al het azijnmengsel maken door de suiker en het zout op te laten lossen in de mirin. Let wel op, het mag niet koken. Als alles is opgelost kan je het af laten koelen.

Stap 3 : Giet de afgekoelde azijn over de rijst en roer goed door met een houten spatel. Laat de rijst natuurlijk afkoelen (dus niet in de koelkast), ik spreid de rijst altijd wat uit over een schaal. Nadat de rijst is afgekoeld dek je de schaal af met een vochtige theedoek om te voorkomen dat de rijst uitdroogt.

Stap 4 : Halveer het zeewierblad en leg het met de ruwe kant naar boven op een bamboematje. Maak je handen goed nat, anders blijft de rijst aan je handen kleven. Pak een handje rijst en spreid dit uit over het zeewierblad, waarbij je oplet dat je bovenin een reep van 2 cm dikte overhoudt. Duw de rijst niet te hard aan met je vingers. Leg nu je gekozen ingrediënt(en) in het midden van de rijst in horizontale richting. Til het matje op met je duimen en rol over de ingrediënten heen waarna je de rol vastzet met je vingers. Als je het matje op zou tillen zou je nog een héél klein beetje rijst en 2 cm zeewier moeten zien. Rol het matje door en duw de rol aan. Door met 2 vingers bovenop de rol te duwen krijg je gelijkmatige sushi. Haal de rol uit het matje en snijd in stukjes, duw niet te hard met het mesje want dan duw je de rijst uit de rol.

Hieronder staan verschillende combinaties die je kan gebruiken om je lekkerste sushi te maken :

Combinatie 1 : komkommer, mango en avocado. Snijdt alle ingrediënten in dunne repen en vergeet niet de schil van de mango te verwijderen.

Combinatie 2 : Mango en gegrilde paprika. Gril de paprika en snijdt net als de mango in lange dunne repen.

Combinatie 3 : Tonijn en komkommer. Deze rol is lekker fris, gebruik tonijn uit blik en spreidt die uit over het middenstuk van de rol. Leg hier de komkommerreep op.

Combinatie 4 : Tomatentapenade, gegrilde courgette en gegrilde paprika. Deze combinatie lijkt misschien heel vreemd, maar ik vond hem heel geslaagd. Gril de courgette en paprika en snijdt ze in lange dunne repen. Bekleed het middenstuk van de rijst met de tapenade en leg hier de courgette en paprika op.

Combinatie 5 : Tonijn en tomatentapenade. Bedek het midden van de rijst eerst met de tapenade en leg hierop de tonijn.

Je kan de rolls serveren met o.a. sojasaus en een wasabimayonaise die je kan maken door een heel klein beetje wasabi door een paar eetlepels mayonaise te roeren.

Als er nog behoefte is aan een video waarin ik het rolproces laat zien hoor ik dat graag :)/

Liefs, Leids meisje

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s