Heey!

Afgelopen week had ik intens veel zin in Grieks eten en besloot ik om zelf een moussaka te maken. Geïnspireerd door dit recept van Jamie Oliver maakte ik dit gerechtje. Je hebt best wel veel ingrediënten nodig, maar echt : het eindresultaat is het dubbel en dwars waard.

Voor 4 personen heb je nodig : half blok feta – 2 aubergines – 1 pak aardappelschijfjes – 1 blik linzen – 200 ml rode wijn – olijfolie – 2 tenen knoflook – handje tijm – handje oude kaas – 50 gr bloem – 50 gr boter – 660 ml halfvolle melk – 1 eidooier – 1/2 bakje champignons – 2 uien – peper & zout – 2 laurierblaadjes – 1 blik tomatenblokjes.

Stap 1 : Maak dunne plakken van de aubergine en leg hier voor 10 minuten zout op. Dep het vocht wat uit de aubergine komt eraf. Snijd intussen de ui in halve ringen en pers de knoflook. Verhit olie in een bakpan en voeg hier de ui, knoflook en tijm aan toe. Laat dit 5 minuten zachtjes bakken.

Stap 2 : Blus af met de wijn en doe vervolgens de linzen, tomatenblokjes en laurier erbij. Vul een blikje voor de helft met water en voeg dit toe. Breng het geheel aan de kook en laat afgedekt 1 uur zachtjes stoven tot je een dikke, lekkere ragout hebt. Breng op smaak met peper en zout. Haal voordat het gerecht in de oven gaat de laurier eruit.

Stap 3 : Grill de aubergines en doe de aardappelschijfjes in een met olie ingevette ovenschaal. Druppel hier nog wat olie overheen en roer dan goed door. Zet de schaal voor 30 minuten in een oven op 200 graden en roer af en toe door.

Stap 4 : Smelt de boter in een steelpannetje en roer vervolgens de bloem erdoor. Laat dit een minuut bakken en klop dan in delen de melk erdoor. Blijf roeren en verwarmen totdat de saus iets dikker wordt.

Als alle elementen klaar zijn :

Stap 5 : Leg in een ovenschaal de aardappels langs elkaar. Verdeel hier de helft van de ragout over en leg hier de plakken aubergine boven op. Herhaal dit met de rest van de ragout en aubergine. Klop de eidooier door de bechamelsaus en giet over de moussaka. Verkruimel hier vervolgens de feta over en bestrooi met oude kaas. Druppel er tot slot nog wat olie overheen en zet dan voor 30 minuten in de oven.

 

lekkah.png
Een iets minder mooie foto omdat we super erge honger hadden

 

Dat was het! Best veel werk maar zo ontzettend veel smaak. Wat is jouw favoriete moussaka recept?

Liefs, Leids+ meisje

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s