Hoi!

Na enkele dagen radiostilte tijdens de kerst heb ik weer een leuk recept voor jullie. Op Eerste Kerstdag kookt iedereen van mijn gezin één gang voor het kerstmenu. Papa trapte af met een heerlijke lasagne en ik deel dit receptje dan ook graag met jullie. Dit gerechtje kost meer tijd en voorbereiding, dus bedenk niet om 5 uur ’s avonds dat dit je avondeten wordt. Afhankelijk van de grootte van de portie is het een voor of hoofdgerecht, in de porties hieronder beschreven is het een voorgerecht.

Voor 6 kleine torentjes heb je het volgende nodig : 1,5 aubergine (snijd deze in twaalf plakken) – 1 takje rozemarijn – 1 takje tijm – 2 teentjes knoflook – 200 ml olijfolie – 100 ml zonnebloemolie – 2 takjes basilicum – 2 trostomaten – 1 sjalot – 2 eetlepels tomatenpuree – 250 ml tomatensap – 12 cherrytomaatjes – 3 bollen mozzarella – ijsklontjes (serveerringen zijn ook makkelijk voor de opmaak)

img_0724

Stap 1 : Snijd de aubergine in dunne plakken (12) en dep ze droog met keukenpapier. Vervolgens verhit je een grillpan en grill je de plakken totdat ze mooie grillstrepen hebben. Snijd vervolgens de blaadjes rozemarijn en de helft van de tijm fijn en roer ze met één teentje knoflook door 2 eetlepels olijfolie. Smeer de plakken aubergine in met dit mengsel en laat dit vervolgens een halve dag marineren.

Stap 2 : Pluk de blaadjes basilicum, doe 5/6 van de blaadjes vervolgens in een kom kokend water om ze vervolgens direct in een ijsbad te leggen. Snijd de blaadjes nadat je ze droog hebt gedept vervolgens fijn en pureer ze met 150 ml olijfolie tot een groene olie. Frituur tot slot de rest van de basilicum in een pannetje met zonnebloemolie en laat ze uitlekken op keukenpapier.

Stap 3 : Verwijder de zaadjes uit de trostomaten en snijd het vruchtvlees fijn. Sjalot zeer fijn snipperen en in kleine pan met dikke bodem 2 el olijfolie op laag vuur glazig fruiten.  Tomaatblokjes, tomatenpuree, tomatensap en rest van tijm toevoegen en mengsel op matig vuur in 15 min. tot dikke saus laten inkoken. Voeg naar smaak peper en zout toe.

Stap 4 : Snijd de andere teen knoflook fijn en schep deze met de rest van de olijfolie om. Halveer de cherrytomaatjes en verhit in een pan de knoflookolie. Bak de tomaatjes even in de olie en bestrooi ze met wat zout en peper. Snijd de mozzarella in dunne plakken en laat ze uitlekken op keukenpapier.

Stap 5 : Verwarm de oven voor op 175 graden en zet op een bakplaat 6 ringen die je vult met aubergine –  tomatensaus en mozzarella, doe dit tot de ring vol is en sluit af met aubergine. Zet de lasagne voor 8 minuten in de oven.

Stap 6 : Leg op elk bord stukjes mozzarella en leg hier de tomaatjes tussen. Plaats in het midden de ring met de lasagne en verwijder voorzichtig de ring. Garneer tot slot met basilicumolie en gefrituurde basilicumblaadjes.

Zoals jullie zien is dit gerecht vrij arbeidsintensief maar ik kan je verzekeren : It’s all worth it! Elk element op het bord is een smaakexplosie en als ik een gerechtje elke dag zou mogen eten zou het dit gerechtje worden. Probeer het gewoon eens uit 🙂

Liefs, Leids meisje

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s